Prezident Zeman se znovu opřel do bankovní rady, a na trzích je to znát. Ve čtvrtek zopakoval své výhrady vůči uměle podhodnocené koruně a slíbil, že za rok jmenuje guvernéra (a nové členy bankovní rady), který napraví kroky současné bankovní rady. Koruna v reakci zaznamenala nejvýraznější zisky za poslední dva týdny a dostala se do blízkosti 27,25 EUR/CZK.

I když jsou prezidentovy postoje k měnové politice již známé, kritika byla tentokrát možná ještě trochu ostřejší. Navíc se prezident trefil svými výroky do doby, kdy je česká koruna spolu s ostatními středoevropskými měnami přirozeně spíše na výsluní. Startující kvantitativní uvolňování v eurozóně a záporné výnosy na řadě západoevropských trhů táhnou investory do několika málo rezervací s kladnými sazbami a výnosy. Však také polský zlotý v tomto týdnu zareagoval jednoznačně pozitivně na zprávy o tom, že tamní bankovní rada již nepřipouští další pokles sazeb.

Druhou alternativou, kterou investoři tváří v tvář masivnímu tisku nových eur mají, jsou uměle podhodnocené měny, jako například česká nebo dánská koruna. Investoři v nich nedostanou zpravidla (o moc) lepší výnos, ale mohou si vsadit na budoucí posílení měny – opuštění intervenčních režimů (švýcarskou cestou).

Takový scénář v tuto chvíli není v Česku za reálný. Závazek bankovní rady je nehledě na slovní útoky prezidenta jednoznačný, obměna bankovní rady bude probíhat jenom postupně a pravděpodobný kandidát na nového guvernéra Jiří Rusnok v zásadě spuštění intervencí podporoval.

Zahraniční hráči ale mohou mít ve světle prezidentových výroků a startujícího QE v eurozóně chuť otestovat si, zda je ČNB skutečně ochotná bránit hranici 27 EUR/CZK. Pokud by k podobnému testování došlo, nečekám, že česká koruna zůstane v okolí 27,00 EUR/CZK příliš dlouho. ČNB by neměla mít problém, ať už verbálními nebo skutečnými intervencemi, vrátit korunu do defenzivy.

Publikováno též na www.csob.cz a na www.patria.cz