Spojené státy stupňují tlak na Rusko. Rozšířily černou listinu podniků, na které se vztahují sankce. Mezi novými postiženými je největší ropná společnost Rosneft a dvě největší ruské banky Gazprombank a VEB. Ruské podniky nejcitelněji poškodí zamezení přístupu na americký kapitálový trh, který (především banky) rutinně využívají.

Přístup bude omezen pro veškeré dlouhodobější operace nad 90 dní. O rozšíření sankcí se jedná také v Bruselu. Dohoda by měla být na stole do konce měsíce a ve hře je varianta rozšířit sankce podobně jako v USA na významné ruské podniky. Jaké měly sankce zatím dopady a co z nich můžeme vidět ve střední Evropě?


Obchod Evropy s Ruskem se od začátku roku citelně zhoršil. Za první čtyři měsíce od začátku roku vývozy z eurozóny do Ruska meziročně propadly o 13 %. Vliv sankcí je ale spíše nepřímý. Nejsou to tolik sankce samotné, které by bránily zahraničnímu obchodu. Je to spíše související propad investic a zpomalení ruské spotřeby, které táhnou dolů ruskou ekonomiku a s tím i dovozy zboží z Evropy. Ruský průmysl po velice slabém roku 2013 i v roce 2014 přešlapuje, stejně tak jako maloobchod, který vykazuje nejslabší výsledky za poslední čtyři roky. Podnikatelská nálada v průmyslu (PMI) zůstává pod klíčovou hranicí 50 bodů a ukazuje tak na pokračující pokles hospodářství.

Slabší poptávky z Ruska a Ukrajiny pravděpodobně také stojí za trochu horšími výkony eurozóny v druhém kvartále. Ve střední Evropě má rusko-ukrajinský konflikt zatím největší odraz v Polsku. Největší přímou expozici vůči ruskému nákupnímu košíku má sice Maďarsko (podle dat OECD, přidaná hodnota z mezinárodního obchodu). Polsko ale vyváží do Ruska v daleko větší míře řadu mezi-produktů, které dál pokračují do ostatních zemí regionu. Celková váha ruských exportů v polských exportech je tedy vyšší. I proto se polské předstihové ukazatele pravděpodobně v posledních měsících zhoršily relativně rychleji než české a maďarské (viz následující grafy, zdroj Bloomberg a OECD, zpracování vlastní).

Polské PMI se zhoršují rychleji než v okolních zemích

 

Podíl vývozů do Ruska na celkových exportech je v Polsku vyšší než ve zbytku regionu (rok 2013)

 

Velká část polských vývozů do Ruska ale míří dál. Podíl přidané hodnoty z Ruské poptávky na polském HDP je totiž naopak relativně nízký