Ani další sprška špatných amerických čísel nezvládla zastavit akcie od čtvrtého dne zisků v řadě. A že to nebyly malé zisky – celkově si hlavní americké indexy od konce minulého týdne připsaly okolo 20 %! Včera to bylo navzdory katastrofálnímu výsledku amerických zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby a indexu podnikatelské nálady z oblasti Chicaga – obě čísla ukazují na výrazné zhoršení investičních vyhlídek v USA ke konci roku. Proč akcie rostou, když čísla z reálné ekonomiky zůstávají zoufale špatná?

Prvním vysvětlením je masivní reakce státních administrativ po celém světě na probíhající krizi. Především americká administrativa záchranou Citigroup a posledními opatřeními zaměřenými na přímou podporu spotřebitelských a podnikatelských úvěrů ukázala, že je ochotna pro stabilizaci situace udělat prakticky cokoliv. Včera navíc oznámila prudké snížení sazeb Čína, která již také čile připravuje investiční plány na podporu domácí poptávky, a v neposlední řadě přispěchala se svým záchranným plánem i Evropská komise.

Druhým vysvětlením silného optimismu akciových investorů je skutečnost, že akcie byly až příliš levné a alternativní aktiva až příliš drahá. Především u některých finančních titulů investoři v době paniky začali výrazně sázet na možnost nových bankrotů – americká Citigroup za předešlý měsíc ztratila více než 70 %. Naopak „bezpečné“ investice do amerických státních pokladničních poukázek v době paniky prudce zdražily a nesou dnes pouhá 0,05 % (3M T-Bill) - investorům se v nich proto logicky nevyplatí držet své úspory delší dobu.

Třetím trošku jednodušším vysvětlením  optimismu akcií může být tzv. efekt krocana – den před Díkuvzdáním, kdy se americké rodiny tradičně scházejí ke společné večeři nad krocanem, se obchodování historicky vzato vždy  neslo spíše na vlně optimismu. Otázkou ale zůstává, s jakou náladou se američtí obchodníci vrátí zpátky do práce a budou na ně čekat další chmurné zprávy o pokračujícím propuštění a propadu spotřebitelských nálad.

Text vyšel také ve finančním zpravodaji ČSOB a na aktualne.cz